HPV-vaccinen er lige så sikker som andre vacciner
På verdensplan er der givet cirka 248 millioner doser HPV-vaccine. Der er ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på, at HPV-vaccinen har flere eller alvorligere bivirkninger end andre børnevacciner.
HPV overføres seksuelt
HPV smitter ved seksuel kontakt og er en meget almindelig infektion – især hos unge mellem 20 og 30 år. Omkring 80 pct. af befolkningen vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet. Kondom nedsætter risikoen for at blive smittet med HPV. Men virus kan også sidde på huden omkring kønsorganerne, så kondom beskytter ikke 100 pct.
HPV og andre sygdomme
HPV kan også give kønsvorter og mere sjældne kræftsygdomme, som f.eks. peniskræft og kræft i kvinders ydre kønsorganer.
HPV-vaccinen
Vaccinen i børnevaccinationsprogrammet beskytter imod HPV 16 og 18, der er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Når du bliver vaccineret, danner kroppen et forsvar mod virus. Hvis du senere bliver smittet med HPV, bekæmpes virus, før du udvikler celleforandringer og i værste fald livmoderhalskræft.
Screening er stadig vigtig
Selvom du er vaccineret, er det stadig vigtigt at deltage regelmæssigt i screening for livmoderhalskræft, fordi HPV-vaccinen ikke beskytter mod alle typer HPV. Kvinder i alderen 23 til 64 år tilbydes screening hvert tredje/femte år. Ved screening tages en celleprøve fra livmoderhalsen. Celleprøven kan vise, om der er celleforandringer. Celleforandringer kan være forstadier, men forstadier er ikke kræft.
Alle vacciner har bivirkninger
Ligesom alle andre vacciner kan HPV-vaccinen give bivirkninger. De fleste er milde og ufarlige, såsom rødme, ømhed dér, hvor man er blevet stukket også kortvarige influenzalignende symptomer. Bivirkninger viser sig typisk kort tid efter vaccinationen. 590.000 danskere har fået HPV-vaccinen. Pr. 1. januar 2016 er der indberettet 2.019 formodede bivirkninger. Det svarer til, at 0,3 pct. af dem, der har fået HPV-vaccinen, har indberettet bivirkninger, som de mener er opstået i forbindelse med vaccinationen. 823 af de indberettede bivirkninger betegnes som alvorlige. En indberettet bivirkning er ikke det samme som, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og den formodede bivirkning. Lægemiddelstyrelsen har et vaccinationspanel med eksperter, der gennemgår alle indberettede bivirkninger. Panelet har i de fleste tilfælde vurderet, at det er mindre sandsynligt, at de indberettede bivirkninger skyldes vaccinen.
Læs mere på: www.cancer.dk/hpv - www.vidunderlivet.dk